Elárvereznek egyet a sosem létezett Petronas FP1 sportmotorból

2019.02.04. 09:20

Angilában fognak elárverezni egy Foggy Petronas FP1 superbike-ot még ebben a hónapban - FP1-ből mindössze 150 darab készült, ebből 50 volt a versenymotor, és száz a lakossági vevőknek szánt kontinges, de végül az értékesítés elmaradt: a motor egy része a Petronas valamelyik raktárában porosodik vagy eltűnt, míg a készlet másik fele viszont a veterán versenyautókkal foglalkozó Lanzante-hoz került, akik üzembe helyezték őket - vélhetően az egyik ilyen motor kerül most kalapács alá.

petronas-fp1

A konkrét példányban mindössze 7 kilométer van, túl van egy teljes karbantartáson, friss folyadékokkal töltötték fel, és tettek bele egy új akkumulátort - vagyis kulcsra készen adják át az új tulajdonosnak. A leírás szerint a motor hibátlan állapotú, mindene működik, egyenletesen jár és kifogástalan az olajnyomás.

Ez a példány egy közúti használatra is alkalmas darab, az értékét nagyjából 10-13 millió forintra becsülik. A Lanzante az alkatrész-utánpótlásról is gondoskodik, a beleértve az idomokat is.

Nehéz megmondani, hogy az FP1 egyébként jó motor-e, egyetlen beszámolóra tudunk támaszkodni: az MCN sportrovatának szerkesztője, Michael Guy az egyetlen újságíró, aki vezethette. Svájcban, a Saubernél próbálhatta ki, és azt írta róla, hogy bár a csapat motorfék-problémákkal küzdött, utcán az FP1 nagyon jól kanyarodik, és az egész inkább emlékeztette egy kétütemű versenymotorra, mintsem egy nagy köbcentis négyüteműre.