Vége a feszkónak, beköszöntött a béka a Kawasaki superbike csapatánál

2019.02.19. 16:52

A Superbike világbajnokság 2014 óta a Kawasaki győzelmeiről szól, a top kategóriát öt éve uralják, és ezt nyugodtan tekinthetjük már korszaknak is. 2019 jó eséllyel fordulat lesz, egyrészt a Ducati ismét esélyes a győzelemre, illetve a Kawasaki is átrendezte a sorait.

A legfontosabb változás a japán csapatnál, hogy megváltak Tom Sykes-tól, a helyére pedig felvettél Leon Haslamot - az elmúlt években Sykes és Rea kapcsolata nagyon megromlott, rendszeresen beszólogattak egymásnak, a helyzet pedig tarthatatlan lett, így a Provec Racing által üzemeltetett versenycsapat kénytelen volt megválni a kevésbé sikeres pilótától - Sykes egy VB címet szerzett, míg Rea négyet.

Haslam számára nagy lehetőség az idei, egyrészt a jelenlegi legerősebb csapatnál kapott lehetőséget, másrészt viszonylag kevés nyomás lesz rajta, nem tőle várják a címvédést.

"Az idei szezon számomra nagyon más lesz, mint az eddigiek. Őszintén szólva, a kilenc évnyi Superbike karrierem során soha nem volt olyan motorom, amelyik képes lett volna megnyerni a bajnokságot - nyilatkozta Haslam - Amikor Apriliával mentem, akkor nem abban az évben mentem vele, amikor az a motor és az a csapat nyert. A BMW jó csomag volt, a Suzuki viszont nem volt gyári versenygép. Soha nem volt még olyan felállásom, amikor egy olyan csapattal és motorral mehettem, hogy a győzelem már tényleg csak rajtam múlt. Ez a karrierem legnagyobb lehetősége."

Rea számára ugyanaz a dal, mint az elmúlt négy évben: nyerni kell. Viszont nagy segítség neki, hogy úgy érezheti, Haslammal csapattársat kapott, nem egy újabb ellenfelet. Rea elmondta, hogy Sykes-szal való konfliktusa lehetetlenné tette, hogy közösen dolgozzanak, csapatként teszteljenek, keressenek beállításokat. 

"Tommal soha nem volt rendes munkakapcsolatunk. Ő volt a fejlesztő versenyző, de még négy év után sem tudtunk közös nevezőre jutni. Ha balra akartam menni, ő jobbra, ha azt mondtam fekete, ő azt mondta, fehér" - nyilatkozta Sykes, majd hozzátette, hogy Haslammal egészen más együtt dolgozni.