A rekord nem jött össze, de legalább túlélte

2019.03.07. 15:38

Pár napja írtunk róla, hogy a különc sebességi rekordok megszállottja, Zef Eisenberg, nomen est omen rápróbál a jégmotoros sebességi rekordra a kompresszoros Hayabusájával. Elutazott tehát Svédországba az Arsunda Speed Weekre, és nem sikerült neki.

A célja az volt, hogy az aktuális 301 km/h-s rekordot 320 km/h-ra javítsa meg, de végül 283 km/h-nál nem tudott nagyobb tempót elérni, mégpedig a gumiabroncs miatt. Pedig a verseny előtt direkt erre a rekordra készített titán tüskékkel gazdagon ellátott gumikat, de már az első edzésen kiderült, hogy az abroncsok acélszerkezete nem bírja a terhelést. Első nekifutásra csak 257 km/h-ig tudott gyorsulni.

Utána egy másik gumival próbálkozott, amelynek nem acélból volt a szerkezete, de az annyira deformálódott, hogy az első kerék tüskéi eltépték a fékcsövet, és 230-nál iszonyatosan elkezdett szitálni a motor.

Harmadik nekifutásra az első gumi 283 km/h-nál felrobbant, és a szögek kilyukasztották a motor hűtőjét - ezzel a műszaki hibával már nem tudta folytatni a kísérletezést.

"A motor jól ment a hideg időben, és simán benne lett volna a 300 km/h, vagy még több, de ahhoz erősebb abroncsok és működő hűtő kellett volna, így a játék véget ért" - írta Eisenberg a próba után.

A napot mentendő, gyorsan bérelt egy jégmotorrá alakított CBR1000RR-t, amelynek aztán 260-nál felrobbant a hátsó gumija, de sikerült összeszednie esés és sérülés nélkül - a szétrepülő szegektől és szilánkoktól a gerincvédője mentette meg.

"Ez volt a legőrültebb és legbolondabb verseny, amit valaha láttam. Jövőre már tapasztalatokkal térek ide vissza, erősebb gumikkal és hűtővel, hogy meglegyen a 300 km/h" - nyilatkozta a nap végén.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalbike, és ettől mi éhen halunk.

A TB olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TB-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.