Trükkös egyhengeres bukkant fel a Suzuki szabadalmai között

2019.05.07. 12:32

Nem lesz mindenből szériamodell, ami szabadalmi rajzon felbukkan, ez a Suzuki egyhengeres viszont annyira érdekes, hogy nem tudok szó nélkül elmenni mellette. Ugyanis nagyon hasonlít az egykori Ducati Supermonóra.

A rajzokból egyébként nem derül ki, de a szabadalom tárgya a kenési rendszer, amit jó eséllyel alkalmazni is fognak, viszont most koncentráljunk a többire, vagyis az egyhengeresre, aminél nem kiegyensúlyozótengelyt használnak, hanem egy kiegyensúlyozó hajtókart - hasonlót láthattunk a BMW F 750/800-nál, és szinte pontosan ugyanilyen volt 1993-ban a Ducati Supermonóban.

A kiegyensúlyozótömeggel simább a motor járása, és magasabb fordulatot tudnak elérni, így nagyobb csúcsteljesítményhez juthatnak. Tehát hiába nem az egyhengeres és a kiegyensúlyózó megoldás a szabadalom tárgya, mindenesetre érdekes, hogy éppen ezen mutatják be a kenési megoldásaikat - biztosan van valami okuk, hogy ezt a környezetet választották, azt viszont nem tudom megmondani, hogy készülnek-e valamire - egy új supermoto/enduro platformra, vagy esetleg egy új, 650-es DR-re?

Ha tippelnem kéne, akkor talán a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy ez a megoldás a krosszmotorjaiknál és a sportenduróiknál fog egyszer visszaköszönni, de az sem kizárt, hogy Katana és a DR után feltámasztják a szintén legendássá vált DR-Z nevet is - igény lenne rá, hiszen lassan a KTM lesz az utolsó, aki kiszolgálja a nagy egyhengeresek rajongóit.