Kiegészítő, amire nem valószínű, hogy szükséged van

2019.05.13. 16:01

A motorosnak mindent el lehet adni - ráadásul drágán. Ezt nem én találtam ki, ez egy iparági tény, head up display-től kezdve a fűtött mindenféléig elképesztő mennyiségű kiegészítőt kapni, de egyik sem annyira kézenfekvő és mégis furcsa, mint a sisakra szerelhető akkumulátoros ablaktörlő.

A Wipey egy szlovén találmány, és mivel az ország alpesi részén az átlagos éves csapadékmennyiség 3500 mm - ami Európában kivételes magasnak számít -, érthető is, hogy ők találták fel (az országos átlag 1000 mm, ami így is több, mint az legendásan csapadékosnak tartott Angila 800 millimétere).

A Wipey sisakra rögzíthető, és egy feltöltéssel 3-12 óra üzemidővel rendelkezik, függően attól, hogy a lassabb vagy a gyorsabb csapkodási frekvencián használjuk - extrája, hogy létezik hozzá opcionális bluetooth vezérlő, amit a kormányra szerelhetünk. A szériagyártás még nem indult el, egyelőre támogatókat gyűjtenek.

Nagy gyártók egyébként azért nem álltak elő eddig ilyennel, mert a bukósisak plexijéről a menetszél tolja le a vizet (ahogy karcosodik a plexi, annál kevésbé, bár ezen egy szintig lehet segíteni), a sisakra szerelt bizbaszok pedig balesetbiztonságilag is aggályosak, az általuk keltett szélzaj okozta kellemetlenségekről nem is beszélve.