Erősebb és tisztább lehet az Africa Twin

2019.06.07. 10:30

Hamarosan felfrissíti túraenduróját, az Africa Twint a Honda. Arról már korábban is írtunk, hogy várhatóan nagyobb blokkot kap, 1100 köbcentis lesz, most pedig néhány részlet is napvilágot látott. Legalábbis ezt állítja a Young Machine megbízható forrásokra hivatkozva.

A 998-ról 1080 köbcentisre hízó gép nem lesz sokkal erősebb a jelenleginél, 95 helyett 99 lóerőt tudhat majd a sorkettes. Kap viszont változó szelepvezérlést. Ez nem is feltétlenül számít meglepetésnek, hiszen más típusoknál, így például a VFR800-nál egyébként is alkalmazzák a VVT-t, nemrég pedig egy változó vezérlésű négyhengeres szabadalmi rajzai jelentek meg – akkor egy CBR1000RR-be ágyazva. Az új blokk a várakozások szerint megfelel majd az Euro 5-ös normáknak.

Nemcsak a motorblokk, hanem a külső is változik természetesen. Úgy tudni, hogy egy átdolgozott, szélesebb fejidomot kap az Africa Twin, az új első lámpába pedig kanyarfényt is építenek. A benzintank űrtartalma 18,8 literről 24 literre nő, ami jelentős hatótáv-emelkedést ígér. Hogy mennyivel lesz majd nehezebb a túragép, egyelőre kérdéses.

A felhizlalt Africa Twint az őszi milánói EICMA motorszalonra várhatjuk, addig minden bizonnyal csöpögtetnek még információkat a gyáriak is.