A Pikes Peakről kitilthatják a motorosokat

2019.07.17. 09:16

Carlin Dunne halálos balesete után a Pikes Peak Hill Climb szervezői beszéltek arról a lehetőségről, hogy a jövőben nem indulhatnak motorkerékpárok a versenyen. A verseny igazgatója szerint a bukótér nélküli hegyi pályán egyszerűen nincs hely ahhoz, hogy a versenyző hibázhasson, míg a a hegyért és a felfelé vezető útért, illetve a végén lévő Summit House-ért felelős szervezet menedzsere elmondta, hogy jogukban áll beszüntetni a versenyt, ha úgy vélik, nem kellően biztonságos.

Korábban is vezettek már be a Pikes Peak-i versenyen korlátozást, például amikor kitiltották a sportmotorokat - akkor azzal indokolták a döntést, hogy ezek 280 km/h feletti tempóra képes járművek túl nagy kockázatot jelentenek. A tiltás egyébként nem vett vissza a tempóból, mert a hegyen utána azonnal feltűntek a hypernakedek, a lecsupaszított, egyenes kormánnyal ellátott sportmotorok, mint amilyen a KTM 1290 Super Duke R, a BMW S 1000 R és az Aprilia Tuono V4 - és Carlin Dunne által hajtott Ducati Streetfighter V4 is egy ilyen prototípus volt.

Dunne végzetes futama a részeredmények alapján hatalmas rekorddöntés lett volna, de 156 kanyarból álló pálya utolsó fordulójában halálos balesetet szenvedett.

A Pikes Peaken 1916 óta rendeznek versenyt, sokáig végig földút vezetett fel, amelyet fokozatosan aszfaltoztak le - mostanra végig szilárd burkolaton megy a verseny. Ahhoz képest, hogy többnyire szalagkorlát nélküli hegyi úton száguldanak felfelé a pilóták, a Pikes Peaken meglepően kevés a haláleset, pláne egy Man TT-hez hasonlítva.

Arról, hogy miért hülyeség betiltani egy versenyt, arról Guld Péter kolléga írt nemrég egy hosszú és alapos cikket.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalbike, és ettől mi éhen halunk.

A TB olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TB-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.