Az Energica és a Dell'Orto közösen fejleszt villanyos hajtásláncot

2019.08.13. 14:34

Érdekes fejlemény a motoripar villanyos feléről, hogy az olasz Energica és a szintén olasz Dell'Orto úgy döntött, hogy összeállnak, és közösen fejlesztenek elektromos hajtásláncrendszereket kis- és közepes méretű motorokhoz. Ez alapvetően egyiküknek sem profilja, az Energica ugyanis nagy teljesítményű villanymotorokat gyárt, a Dell'Ortót pedig a karburátoraikról ismerjük, és nem is célja egyiknek sem, hogy kicsi meg közepes villanymotorokat gyártsanak, hanem más gyártók beszállítói szeretnének ezzel lenni.

Energica a Moto-E beszállítója
Energica a Moto-E beszállítója

Ennek értelmében olyan 10-15 lóerőtől egészen 40 lóerőig terjedő teljesítményű, univerzálisan használható villanymotor-hajtásláncok fejlesztésébe kezdenek - és bíznak abban, hogy a nagy gyártóknak egyszerűbb lesz az ő technológiájukat megvenni, mint saját fejlesztésekbe fogni.

Bár elsőre úgy tűnik, hogy villanymotor-fejlesztésben az Energica rendelkezik akkora tudással, hogy ne legyen szükségük a Dell'Ortora, azoknak viszont a nagy gyárak kiszolgálásával és a nagyszériás gyártásban van tapasztalata, illetve rendelkeznek az ilyen projektekhez szükséges tőkével.

Azon felül, hogy ezzel betömnek egy fontos piaci rést, az eset jól mutatja, milyen lehetőségek állnak a régivágású cégek előtt a jövőben.