Egyre több helyen kísérleteznek a zajtraffipax-szal

2019.09.04. 15:43

Idén júniusban állítótták próbaüzembe Franciaországban az első zajkamerákat - ezek lényegében egy decibellmérőből és egy hagyományos forgalmi kamerából állnak, és ha az alattuk áthaladó jármű átlépi a megengedett zajszintet, ugyanúgy rögzíti és automatizáltan indítja a feljelentést, mint egy telepített traffipax.

zajtraffi

A zajmérő három puskamikrofonból és egy térmikrofonból áll, hogy pontosan meg tudják határozni a zaj forrását, illetve le tudják választani a környezeti zajról.

Villeneuve-le-Roi-ban fut az egyik ilyen kísérlet, és a polgármester szerinte a zaj a nyugodt élet egyik gátja, és komoly egészségügyi kérdés, mint a passzív dohányzás. Ősszel várhatóan szavazni fognak egy helyi törvényjavaslatról, hogy folytassák-e a kísérletet - Franciaországban egyébként már van olyan jogszabály, amely korlátozza a járművek zaját, de nehéz betartatni, mert a büntetéshez a rendőröknek külön-külön, helyszíni ellenőrzéssel kell elcsípnie a túl hangos járműveket.

"Nem a Harley-Davidson tulajok vagy a ferrarisok ellen vagyunk, hanem azok ellen a sofőrök ellen, akik a zajjal szeretik demonstrálni járművük erejét." - tette hozzá a polgármester.

A zajkamerák ötlete egyre több közösség érdeklődését is felkeltette, például Angliában is több helyen el szeretnék kezdeni a rendszer próbaüzemét.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalbike, és ettől mi éhen halunk.

A TB olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TB-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.