Jonatha Rea történelmet írt a Superbike VB-n

2019.09.30. 11:19

A Magny-Cours-i hétvégén a második futam megnyerésével Jonathan Rea behúzta az ötödik világbajnoki címét - két futammal a szezon vége előtt, 129 pontos előnnyel. Ehhez az is kellett, hogy Alvaro Bautista alól kiüsse a motorját Toprak Razgatlioglu.

Az idei szezonban ez volt Rea 12. győzelme, és ő lett az első versenyző, aki ötször tudott Superbike világbajnoki címet szerezni - négy győzelemmel még holtversenyben volt Carl Fogarty-val, de ötöt eddig senki nem tudott behúzni, pláne nem zsinórban.

Rea idei szezonja ráadásul azért is érdekes, mert az év nehezen indult neki - Baudtista az első 11 versenyt zsinórban nyerte, az első öt hétvégén nem is hagyott mást szóhoz jutni, Reának 64 pontos hátrányból kellett felállnia, és ehhez hasonlót még senki nem csinált előtte.

Rea számára az öt kawasakis szezon öt világbajnoki címet hozott, 273 futamból 161 alkalommal végzett a dobogón, huszonkétszer rajtolt a pole-ból, 82 versenyt nyert - és tette a Kawasakit a második legsikeresebb márkává a Superbike-ban. A hét győzelmük egyelőre távol van a Ducati eddigi 14 bajnoki címétől, de az elmúlt időszakban egyértelműen uralják a sorozatot.