Itt az új Triumph Tiger 900

2019.12.09. 13:33

A Triumph a múlt héten leleplezte a Tiger 800 sorozatot váltó Tiger 900-akat - öt alváltozat készül belőle, melyek lényegében felszereltségi szintek, és az eddigieknél valamivel jobban nyomon követhető, hogy melyik mit jelent, az XR, XRx, XRt, XCx és XCa típusjelzések között könnyű volt elveszni.

A Triumph Tiger 900 az alapmodell, ezen kívül jön egy aszfaltos túrázásra optimalizált GT változat, valamint egy offroad fókuszú Rally. Ezeken felül pedig a GT-ből és a Rally-ból is van egy-egy csúcskivitel, amelyek GT Pro és Rally Pro nevekre hallgatnak.

A Tiger 900 egyik legfontosabb újítása a 888 köbcentire duzzasztott blokk, 1-3-2 gyújtássorrenddel, amely állítólag javítja a fojtószelep karakterisztikáját, jelentsen ez bármit is. Az ereje 94 lóerő, vagyis ugyanannyi, mint a 800-asé. Viszont ez már Euro5-ös, és a nyomaték körülbelül 10%-ot javult, 87 Nm-t tud 7250-nél, vagyis 750/perccel alacsonyabb fordulaton, mint a nyolckilós.

Átdolgozták a vázat is, változott a motor felfogatási helye, csavarozott alumínium segédvázat tettek rá, és úgy általában sikerült róla némi tömeget lefaragni, így a motor száraz tömege 192 kiló lett, azaz összesen öt kilót spóroltak. A hengerek új nikaszil bevonatot kaptak, átdolgozták a vezérműtengelyeket, a főtengelyt (új gyújtássorrend ugye), a dugattyúkat, a hajtókarokat, és úgy nagyjából mindent, így például olyan paraméterek is változtak, mint a motorolaj mennyisége - ez utóbbi egyébként csökkent. Átdolgozták a motor hűtését is, két külön hűtőradiátort szereltek fel, ezzel is javítva a motor egyensúlyán.

Az alap Tiger 900 és a GT, illetve a GT Pro változatokba a Marzocchi szállítja a futóművet, 45 mm-es fordított villával, elöl 180 mm, hátul 170 mm rugóúttal. Az alapváltozaton egyedül hátul állítható a rugóelőfeszítés, míg a GT-ken elöl a húzó- és nyomófokozati csillapítást lehet tekergetni, hátul pedig ezeken felül a rugóelőfeszítést - a GT Prónál mindezt elektronika intézi - ezeknél az első kerék 19-es, a hátsó 17-es.

A Rally és a Rally Pro modellek Showa futóművet kap, 45 mm-es első villával, 240 mm-es első és 230 mm-es hátsó rugóúttal - a Rally változatokon elöl és hátul egyaránt minden paraméter állítható. A terepes változatoknál 21-es az első kerék, a hátsó pedig 17-es.

A fékek hatalmasat fejlődtek, az eddigi 305 mm-es első tárcsák 320 mm-re nőttek, és a Brembo Stylema nyergeit párosították hozzájuk. A tank 20 literes, a TFT kijelző 7 collos, a forgalmazás pedig tavasszal indul.