Bármilyen dzseki alá felvehető légzsákot mutatott be az Alpinestars

2020.01.09. 12:33

Az Alpinestars Las Vegas-ban mutatta be a Tech-Air 5 névre keresztelt légzsákos mellényét, melyet a legtöbb motoros dzseki alá fel lehet venni. Nyilván nem lesz feszültségmentes ez sem, hiszen ez közvetlenül a tavaly bemutatott Dainese Smart Jacket konkurense, és a két gyártó már így is perben áll a légzsákos ruháik miatt. A Dainese Smart Jackettel szemben viszont az Alpinestars légzsákja nem hordható ruhán kívül.

A Tech-Air 5-öt minden olyan textildzseki alá fel lehet vanni, ahol a test körül akad még négy centi hely a felfújódó légzsáknak, illetve olyan bőrdzsekikkel hordható együtt, melyek Tech-Air kompatibilisek - ezzel egyébként megnyitják a kaput a többi olyan gyártónak, akiknek nincs saját légzsáktechnológiájuk, hogy az ő rendszerükkel kompatibilis bőrcuccokat készítsenek.

Ha a légzsák bedurran, a Tech-Air 5 komoly védelmet nyújt a mellkasnak és a bordáknak. Hogy mikor kell felfújni a mellényt, azt három giroszkóp és három gyorsulásmérő által szolgáltatott adatok alapján egy elektronika dönti el.

Az SGS (egy hivatalos CE tanusító cég) által végzett tesztek alapján a Tech-Air 5 olyan ütéselnyelő képességgel bír, mintha 18 gerincvédőt hordanál - ez valószínűleg egy direkt a Dainese-nek szánt beszólás, ugyanis ők vezették be úgy a Smart Jacketet, hogy a biztonsági szintje 7 gerincvédőnek felel meg.

Hogy a mellény viselése ne legyen külön macera, csak egy zipzárt kell felhúzni és összakapcsolni a mágneses csatlakozót, és már indulhat is a motorozás. Egy LED-kijelzőn olvasható le a légzsák állapota, de Bluetooth-on keresztül egy okostelefonnal is kiolvashatóak a légzsák adatai, illetve appon keresztül lehet a motorozásról analitikát lekérni, valamint frissíteni a légzsák szoftverét, ha arra kerül a sor.

Az árát pont a Dainese Smart Jackethez lőtték be, 700 dollár, ami átszámítva nagyjából 210 ezer forint, a forgalmazás pedig márciusban indul.