360 fokban világít, és a mentőt is hívja a jövő sisakja

2020.01.13. 15:55

A Las Vegas-i CES-en mutatkozott be a Tali Smart Helmet, amelyet a héjba épített műszaki megoldások tesznek érdekessé. Egyfelőle beépített világítórendszere van, ami önmagában nem úttörő újítás, mert például a Sharknak évek óta van ilyesmi nagy szériában. Ami a Tali esetében különleges, hogy a beépített féklámpán kívül 360 fokban, körben is vannak ledek, illetve a beépített irányjelző szinkronizálva van a motor rendszerével, és azzal tökéletesen együtt működik, például az irányjelzésnél azonos frekvencián villog a motor saját indexeivel.

A Tali másik újítása, hogy a sisak Bluetooth kompatibilis, és párosítható a telefonnal, és rajta keresztül hangutasítással lehet hívást kezdeményezni/fogadni, navigációt indítani vagy zenét választani. A plexi fotokróm, vagyis fényre sötétedik, illetve a sisak rendelkezik segélyhívó funkcióval, ha a motoros balesetet szenved, akkor automatikusan értesíti a mentőket, és elküldi neki a baleset koordinátáit. További jó hír, hogy nem kínai, hanem francia.

Ha a Tali bukója gyártásba kerül, a high tech cuccokhoz hasonlóan nem lesz olcsó, 250-340 ezer forint közé tippelik - azt pedig egyelőre csak reméljük, hogy a sisakok elsődleges funkcióját sem felejtették el, vagyis hogy kellő hatékonysággal nyelje el az ütést.