B-tervként még Biaggi reaktiválását felvetette az Aprilia

2020.01.14. 09:57

Valamivel több, mint három hét van már csak a MotoGP 2020-as szezonjának első mozzanatáig, a sepangi tesztig, az Apriliánál pedig áll a bál: Andrea Iannone B-mintája is megbukott a doppingteszten, így vele már nem számolhatnak a szezonkezdésnél, miközben minden korábbinál nagyobb szükség lenne a márka legjobb eredményét elérő pilótájára, hiszen jövőre egy teljesen új motorral állnak rajthoz - a mezőny hat márkájából az Aprilia változik legnagyobbat a 2019-es géphez képest.

Iannone természetesen fellebbez az eltiltás ellen, jogi képviselői arra építik a védelmet, hogy a mintában talált szteroidok véletlenül jutottak a versenyző szervezetébe - de a legjobb esetben is hetekbe, hónapokba telik, míg az ügy lezárul, az Apriliának kell B-terv, arra az esetre, ha Iannonét eltiltják.

Mint már írtunk róla, első körben a gyár tesztpilótája, Bradley Smith fogja Iannonét helyettesíteni, viszont így is elég aggasztó a sepangi szezon előtti teszt, ugyanis egy teljesen új motorral kell megtalálni a beállításokat, szinte nulláról indulva, ezért nem mindegy, hogy kettő vagy három motorral és pilótával tudnak egyszerre adatot gyűjteni.

Mivel az Aprilia számára létfontosságú, hogy a lehető leghatékonyabbak legyenek, mindenképpen be kell szerezniük addigra egy megbízható, tapasztalt motorost. A potenciális jelöltek listáját Karel Abraham vezeti, akit a '19-es szezon végén az érvényes szerződése ellenére raktak ki az Avintiától, hogy legyen helye Johann Zarcónak - Abraham jelezte az Apriliának, hogy ugyan korábban bejelentette visszavonulását, az Aprilia kedvéért viszont szívesen visszabújna a bőrruhába.

Opció lehet meg Lorenzo Savadori is, aki 2018-ig a Superbike VB-n ment az Apriliával, és tavaly a Moto E-ben indulr - bár 2020-ra lenne helye a Superbike-ban a Pedercini Kawasakinál, úgy néz ki, az anyagi oldalról nem tudnak megegyezni.

Megoldás lehet még a kétszeres Superbike világbajnok, egykori MotoGP menő Max Biaggi, aki az Aprilia márkanagykövete, és Biaggi nem zárkózott el a dologtól. Az Aprilia technikai igazgatója, Romano Albesiano egy nyilatkozatban elmondta, hogy Abrahammal tárgyaltak, de nem született az ügyében döntés, megerősítette, hogy Savadorira is számíthatnak, de leginkább akkor volt lelkes, amikor arról beszélt, hogy milyen nagyszerű lenne Biaggit újra motoron látni.

Ha Biaggi elfogadja a tesztpilótai felkérést, az biztosan egyszeri kaland lesz, ugyanis Biaggit leköti a saját Moto3-as csapatának a menedzselése, amellé nem férne be, hogy maga is versenyezzen - arról nem is beszélve, Biaggi idén lesz 49 éves, az már nem az a kor, amivel a GP-ben eséllyel lehet rajthoz állni.