Iannone: "a motorozás az életem, nem vagyok olyan hülye, hogy ezt kockáztassam"

2020.01.16. 14:42

Andrea Iannone továbbra is kitart az ártatlansága mellett - miután mindkét mintája megbukott a doppingellenőrzésen, nagyon úgy néz ki, hogy hosszú eltiltás vár rá. Ügyvédei kitartanak amellett, hogy a szteroidok véletlenül jutottak a motorversenyző szervezetébe, amikor a sepangi versenyhétvégén szennyezett húst fogyasztott - az érvelésük alapja, hogy olyan kis mennyiségben mutattak ki anabolikus szteroidot a mintáiban, hogy ez akár igaz is lehet. A Gazetta dello Sportnak adott interjújában többek között erről is beszélt.

Iannone most éppen vár, hogy márciusban döntsenek a felmentéséről vagy az eltiltásáról. Beszélt arról, hogy ártatlan, és soha nem venne be szándékosan tiltott anyagot. "Úgy érzem, mintha egy olyan filmben lennék, amiben akaratlanul játszom a főszerepet: egy filmben, amiben egy sportoló áldozat lett. Ez egy trauma".

"Nincs B-tervem. A legfontosabb, hogy gyors legyek az Apriliával, a motorozás az életem. Nem vagyok olyan hülye, hogy ezt kockáztassam." - nyilatkozta.

Mesélt arról, hogy 2018 óta van benne a WADA biológiai útlevél programjában - ennek az a lényege, hogy folyamatosan vizsgálják a versenyző vérét, így könnyen kiszűrhető, ha valaki doppinghoz nyúl, még akkor is, ha a gyorsan ürülő szereket nem tudják kimutatni. Ázsiában is vizsgálták már legalább háromszor a 2018-as évben, igaz, versenyen kívül, és eddig soha nem keveredett még csak gyanúba sem.

Az interjúban a doppingbotrányon kívül a közösségi médiában való erős jelenlétéről is szó esett - Iannonénak 1,6 millió követője van, ezzel nem csak a csapattársát, Aleix Espargarót és az Apriliát veri, hanem a GP mezőny jelentős részét is, és elmondta, hogy az ottani termékelhelyezésekkel a szponzori szerződéseiben vállaltakat teljesíti.

A csapatról is beszélt "az Aprilia olyan, mint egy család, soha nem számítottam arra, hogy ilyen támogatásban lesz részem - ez pedig számomra ugyanolyan fontos, mint a győzelem, hogy érezzem a felém áradó bizalmat."

Mint már írtunk róla, az Aprilia kiáll a versenyzője mellett, és Iannonéval együtt várják a vizsgálat eredményeit. Jelenleg úgy néz ki, hogy Iannone már nem lehet ott a februári szezon előtti teszten, ahol Bradley Smith fogja helyettesíteni, illetve Max Biaggi és Lorenzo Savadori neve is felmerült, mint ideiglenes tesztpilóták.

Az Aprilia csapatfőnöke, Fausto Gresini a GPOne-nak adott nyilatkozatában elmondta, hogy hisz Iannonénak, hogy véletlenül, a száján keresztül jutott a szervezetébe a szteroid: "volt alkalmam beszélni vele, és hiszem, hogy jóhiszemű volt, nem tett semmi rosszat. Sepangban azonnal megjelent az ellenőrzésen, ez pedig nem egy olyan viselkedés, mintha lett volna rejtegetnivalója. Egy versenyző sok folyadékot veszít a futamon, és ennek simán lehet szerepe abban, hogy az értékei határ fölé kerülnek".