Végre a túracruisereknek is lesz pályaversenye

2020.02.11. 09:32

Valószínűleg már többekben felmerült, hogy milyen lenne cruisereket kivinni versenypályára - a szerkesztőségen belül írásos bizonyíték is van erre, tíz éve Winkler ebben a tesztben merengett el ezen. Sőt, ezek azok a kézenfekvő hülyeségek, amit valaki már egészen biztosan meg is csinált - arra viszont nem tettem volna soha nagyobb összeget, hogy egyszer rendes motorversenyen cruiseres betétfutam lesz. 2020-ig kellett várni, a MotoAmerica ugyanis bejelentette, hogy a tizenegy fordulós bajnokságuk egyik futamán, Laguna Secában egy hetedik géposztálynak is kategóriát nyitnak, mégpedig a baggereknek. Igen, a fejidomos, oldaldobozos túra-cruisereknek.

IMG 7382

Elsőre úgy hangzik, mintha valami gyenge április tréfa lenne, de nem, hála az égnek igaz, és szervezők kellően lazák ahhoz, hogy helyet adjanak ennek az őrültségnek egy profiknak szóló sorozatban. A MotoAmerica elnöke, a háromszoros világbajnok Wayne Rainey úgy nyilatkozott, hogy alig várja már, hogy lássa, ahogyan a nagy baggerek a Corskscrew (Dugóhúzó) nevű trükkös kanyarban jönnek lefelé (ez az a híres kanyar, ahol Rossi zseniálisan elbújt a pályáról lehajtva Casey Stonernek, és ugyanitt kapta vissza ezt a mutatvány Marc Márqueztől).

Rainey hozzátette, hogy ez egy látványos buli lesz, amit a rajongók imádni fognak, és úgy gondolja, hogy az indulók hatalmas show-t fognak csinálni a pályán az ilyesmire alkalmatlan motorokkal. Az még nem világos, hogy kik fognak rajthoz állni, és hogy milyen motorokat engednek nevezni - mindenesetre úgy néz ki, hogy Harley-k és Indianok lesznek ott a rajtrácson, vagyis amerikai V2-esek, és a kategóriába trükkösen becsúszó, műszakilag sokkal fejlettebb európai és japán modelleket nem engednek rajhoz állni, így például nem lesz Honda Gold Wing és BMW K 1600 B.