A koronavírus miatt törölték a MotoGP katari futamát

2020.03.02. 09:15

A FIM és a Dorna bejelentette, hogy a katari szezonnyitón elhalasztják a királykategória futamát - viszont a Moto2 és Moto3 versenyeket megtartják. A szervezők azért döntöttek így, mert Katar korlátozást vezetett be a Japánból és Olaszországból érkezőkre, így ebből a két országból a csapattagoknak - versenyzőknek, mérnököknek, szerelőknek, újságíróknak, stb... - szinte lehetetlen lenne eljutni a versenyig.

Felmerül a kérdés, hogy miért csak a MotoGP futamot törlik, a koronavírus miért nem jelent veszélyt a Moto2-re és a Moto3-ra - a megoldás egyszerű, a két kisebb osztály teljes stábja már Katarban van, a szezon előtti utolsó tesztjük és a verseny között az ott induló csapatok már nem mennek haza, szemben a MotoGP pilótáival, akik a teszt és a verseny között visszatértek Japánba illetve Európába.

Bár fájó, hogy éppen a legfontosabb kategória, a MotoGP nem fog elrajtolni a nyitófutamon, hosszú távon ez aggasztó is lehet, ugyanis nem tudni, mire számíthatunk a szezon során: mi lesz például a thaiföldi fordulóval? Jelenleg ugyan Thaiföldön nincs korlátozás a beutazásra, de ki tudja, meddig lesz ez így? Friss: el is halasztották.

A Dorna még dönthet úgy, hogy a Thaiföldi futamot átrakja szeptemberre, és akkor az idei GP szezon április 5-én fog kezdődni Austinban, de még ez is problémás lehet, az USA ugyanis a napokban adott ki figyelmeztetést az Olaszországba utazóknak, hogy a vírus miatt nem ajánlják az ország felkeresését - innen pedig csak egy lépés lehet, hogy Katarhoz hasonlóan ők is korlátozást vezessenek be a Japánból és Olaszországból érkezőkre.