Friss: El is halasztották! - Egyre több az aggodalom az amerikai MotoGP futam körül

2020.03.10. 13:21

Friss hír, az austini futamot el is halasztották novemberre.

A gyorsasági motoros világbajnokság nyitófutamán a királykategória nem vett részt, a második fordulót törölték, és a harmadik futam, az amerikai nagydíj is veszélybe került, az austini verseny körül sokasodnak a kérdések és aggodalmak.

Austin önkormányzata például katasztrófahelyzetet hirdetett a koronavírus miatt - és ez nem csak egy hangzatos kijelentés, hanem ezt számos rendelkezés követi, például a 2500 fősnél nagyobb eseményeket csak akkor engedik, ha szervezők meggyőzően be tudják mutatni, hogy milyen intézkedésekkel fékezik meg a vírus terjedését. A helyi közegészségügyi osztály minden egyes eseményt külön értékel, és a végén eseti döntést hoznak. Emiatt már fújtak le fesztivált a térségben, és a MotoGP futam is erre a sorsra juthat.

Mindeközben Észak-Olaszországban a vírus euróapi gócpontjának számító régiót lezárták, ami nagyjából 16 millió helyit érint. A karantén minden olyan versenycsapatot érint, akiknek ott van a központja - mind a személyzet, mind az eszközök bennragadnak - tehát mind az MV Agusta, mind az Aprilia beszorul (a Ducati nem). Egyetlen kibúvó ezalól, ha vészhelyzetnem minősítik az utazás célját, de pillanatnyilag nehéz megmondani, hogy a MotoGP-re való eljutást annak tekinti-e az olasz kormány.

Ugyanakkor a Dorna számára hatalmas anyagi veszteség minden egyes elmaradó futam, hiszen a közvetítések elmaradása után vastagon fizetnek, így ők nem közegészségügyi szempont alapján mérlegelnek, tehát ha rajtuk múlik, meg lesz tartva az austini futam, de az állami döntésekkel szemben ők is tehetetlenek.

Az amerikai futamot még nem fújták le, de bármikor jöhet a hír, hogy nem lesz verseny.