Túl nagy a bűnözés, az afgán fővárosban betiltották a motorozást

2020.04.14. 16:35

Biztonsági okokból szerdától határozatlan időre betiltották a motorkerékpáros közlekedést az afgán fővárosban, Kabulban - közölte a belügyminisztérium kedden.

Kabuli utcakép
Kabuli utcakép

"A legtöbb bűncselekményt és merényletet tavaly motorbiciklik segítségével követték el" - indokolta a döntést egy kabuli rendőrségi szóvivő. Való igaz, hogy az ötmillió lakosú afgán fővárosban gyakoriak a motoros rablások és a különféle terrorakcióknál is bevett eszköz a motor, de ettől még a korlátozás nagyon nagy többségben azok életét nehezíti majd meg, akiknek az életük szervezésében nélkülözhetetlen a motor. És itt nem a hobbistákra kell gondolni. 

A rendőrség ellenőrzőpontokat állít fel a tilalom betartatása érdekében. A rendelkezés megszegői büntetésre és járművük elkobzására számíthatnak.

bbbr

Az intézkedés nehéz helyzetbe hozza azokat a kabuliakat, akiknek nincs pénzük autóra, és motorral járnak be munkahelyükre. Ahogy a jó klímájú és szegény országokban általában, Afganisztánban is rengeteg embernek a motor jelenti a mobilitást, sokszor egy család több tagja osztozik egy-egy motoron, és a futárok többsége is ezzel közlekedik a forgalmas afgán fővárosban. Egyelőre nem tudni, hogy adnak-e bárkinek mentességet a tilalom alól.

Kabulban a motoros tiltástól függetlenül amúgy három hétre szigorú kijárási korlátozásokat léptettek életbe az új koronavírus-járvány miatt, így valamelyest kisebb ellenállást mutathat majd a lakosság a rendőrség motoros tiltása miatt, mint tenné azt normál helyzetben.