Ropiként törik a hamis sisak

2020.05.08. 09:16

Volt már arról szó, hogy a hamis sisakok nem hozzák az eredetiek biztonsági szintjét, amit az alábbi eset is bizonyít.

A történet úgy kezdődött, hogy az Arai olasz forgalmazója egy ismert kínai online áruházból (nem nehéz kitalálni, hogy melyikre gondolt) vásárolt egy Arai SZ-Ram III-nak kinéző nyitott sisakot, de ha nem akarjuk nagyon bonyolítani, nyugodtan hívhatjuk szimpla hamisítványnak is.

Aztán a hamisítványt ugyanazoknak a vizsgálatoknak vetették alá, amiken a valódi sisakok átmennek - a szabvány szerinti 27,7 km/h-s sebességű becsapódást vizsgálták, és az eredmény gyalázatos volt.

A képeken látszik, hogy a hamis sisak egyszerűen kettétört, így egészen biztosan kijelenthető, hogy nem rendelkezett a szükséges biztonsági szinttel.

Hogyan kerülhető el a hamis sisak? Az első és legfontosabb, hogy ha Banggoodról, Aliexpress-ről vagy Wish-ről rendeled, egészen biztosan hamisítványt kapsz. Tehát ha motoros boltba mész sisakért, már minimálisra csökkentetted az esélyét, hogy hamisítvánnyal a kezedben távozol.

Ezen felül nem árt tájékozódni a sisakot illetően: a gyártók honlapján fent vannak a típusok, a színek, a minták, így például ha látsz egy Arait bépített napszemüveggel vagy felnyitható állrésszel, akkor tudhatod, hogy biztosan nem eredeti - ha az adott típus vagy szín nem szerepel a gyártó honlapján, kezdj gyanakodni.