Kétmillió dolláros büntetést kapott egy cég a racetrack only kiegészítőiért

2020.06.15. 10:16

Egy amerikai vállalat, a COMOTO kétmillió dolláros bírságot kapott az aftermarket kiegészítőiért, ugyanis a kaliforniai légügyi hatóság (California Air Resources Board - CARB) szerint bizonyos alkatrészeik nem felelnek meg a kibocsátási előírásoknak.

Gyári kipufogó a BMW R NineT Raceren
Gyári kipufogó a BMW R NineT Raceren

A COMOTO nem valami apró vállalkozás, olyan márkák tartoznak hozzájuk, mint a RevZilla, a Cycle Gear és a J&P Cycles, és az USA legnagyobb motorsport-kiegészítő kereskedői közé tartoznak, több mint 150 üzlettel. A büntetést a Copart nevű kaliforniai üzletük miatt kapták, ahol olyan kipufogókat értékesítettek, amelyek nem felelnek meg a helyi, nagyon szigorú előírásoknak.

A CARB szerint több mint 7000 olyan alkatrészt forgalmaztak, amely nem rendelkezett a helyi minősítéssel. A COMOTO azzal védekezett, hogy bár az eladott alkatrészek jelentős része valóban nem felel meg a szabályoknak, de azokat kizárólag versenypályás használatra értékesítették.

Richard Corey, a CARB vezérigazgatója a következő módon kommentálta az esetet: "nagyon figyelünk a nem tanúsított alkatrészekre, mivel ezek szignifikánsan növelhetik a járművek kibocsátását, ez pedig hatással van a kaliforniai lakosok egészségére. Ez a gyakorlat (miszerint bizonyos alkatrészeket pályaalkatrészként kínálnak - szerk.) tisztességtelen előnyt jelent azokkal a többségben lévő gyártókkal szemben, akik megfelelnek a követelményeknek."