Jövőre már jönnek az 500-as KTM-ek

2020.06.19. 11:53

A KTM főnöke, Stefan Pierer megerősítette, hogy jól haladnak az 500-as platform fejlesztésével, melyre a Husqvarna és a KTM egyaránt építhet naked és adventure modelleket. Bár volt olyan hír is, hogy a 490-es platform gyártásába bevonják a kínai CFMotót partnernek, Pierer most elmondta, hogy a részben a COVID-19 miatt a munka nagy részét a Bajaj-hoz helyezték ki.

KTM 490 adv

Az osztrákok évek óta a platformstratégia mesterei, egy műszaki alapra egyre több modellt húznak fel, és nem lesz ez másként az 500-assal sem, tehát a KTM egy 490 Duke-ot és egy 490 Adventure-t épít majd rá (és talén egy sportmotort), míg a Husqvarna használhatja Vitpilen és Svartpilen modellekhez, és akkor még szóba sem került a már hozzájuk tartozó GasGas.

Az 500-as blokkok folyadékhűtésű, soros kéthengeresek lesznek, a teljesítményükről viszont nincs biztos információ - a nyomatékuk kb. 45 Nm lesz, a teljesítmény viszont kérdéses. Egyfelől adja magát, hogy 48 lóerő legyen, ezzel kimaxolva az A2-es kategóriát, viszont a KTM arculatához a nagyobb teljesítmény jobban passzolna, és szükség esetén el tudják látni fojtással. Az új kéthengereshez új váz is készül, ugyanis a 390-eseké szűk, a 790-eseké pedig feleslegesen nehéz és drága lenne. Várhatóan maradnak a térhálós csőváznál, de egy teljesen új konstrukció lesz.