Elkezdenék kitakarítani Bécsből a járműveket

2020.06.25. 09:01

Egy hete Tirol jelentette be, hogy elegük volt a némánál éppen hangosabb motorokból, most pedig Bécs vezetése állt elő egy autó- és motormentes belváros ötletével.

2020-04-14T141315Z 1941635764 RC2E4G9CWF2S RTRMADP 3 HEALTH-CORO

De míg Tirolban kizárólag a hangos járműveket nem engedik be bizonyos utakra, Bécs radikálisabb lépésre szánná el magát, ugyanis a tiltás minden motorizált járműre vonatkozna, beleértve az elektromosakat is - ami azért is vad húzás, mert pont Bécsben nagyon sokan váltottak elektromos autóra vagy elektromos robogóra az elmúlt években.

A zöldpárti alpolgármeste, Birgit Hebein és az Markus Figl (ÖVP) főpolgármester együtt mutatták be az automentes Bécs elképzelését, amely Európa legszigorúbb húzása lenne, hiszen zajtól és emissziótól függetlenül lényegében mindent kitiltana a belvárosból - ráadásul az ott parkoló járműveket is elzavarnák.

A tiltás nem vonatkozna mindenkire, például a körgyűrűt továbbra is nyugodtan használhatják a motorok, autók és kisteherautók. Ezen felül a járműmentes övezet lakói is behajthatnak, amennyiben van saját garázsuk vagy rendelkeznek parkolási engedéllyel - a részletekből nem derül ki, hogy a motorokhoz is kell-e garázs vagy parkolási engedély. A zónában dolgozók és ott működő cégek is szabadon behajthatnak, illetve a taxik és a szállodák vendégei is bemehetnek, mindaddig, amíg a járműveiket a szállodához tartozó parkolóházban tárolják.