Lesznek-e még valaha motorosok a Pikes Peaken?

2020.07.03. 14:51

Carlin Dunne 2019-es, a verseny utolsó kanyarjában elszenvedett halálos balesete megrázta a motorsport világát - Dunne a Ducati Streetfighter V4 prototípusával mindent elsöprő rekordot ment, részidejei alapján nagyságrendileg - 12 másodperccel! - javította volna meg a korábbi csúcsot. Viszont 20 méterre a céltól életét veszítette.

carlin dunne ducati streetfighter pikes peak

A baleset után néhány héttel jött a bejelentés, miszerint 2020-ban nem lesz a Pikes Peaken motoros kategória, és majd figyelik a helyzetet, és eldöntik, hogy mikor indulhatnak legközelebb kétkerekűek. Ebben pedig benne volt, hogy az is lehet, hogy soha.

Az augusztusi futamot nem fújták le, és már most vannak olyan támogatók, akik a motorok visszahozása mellett kampányolnak, például ilyen Romie Gallardo, Dunne édesanyja. A Sports Illustratednek adott interjúban arról beszélt, hogy a motorkerékpárok tiltása egy egyszerű, de rossz megoldás. Gallardo biztos abban, hogy a fia nem akarta volna, hogy a motoros felfutásnak vége legyen. Az anya inkább abban látja a biztonságosság zálogát, hogy a motoroknál köbcentilimitet vezetnek be.

Ducati-Pikes-Peak

A másik biztonsági javaslata a védőkorlát vagy védőfal, ami az elcsúszó motorost lassítja vagy fel is fogja, nem engedi lezuhanni a szakadékba - ez egyébként korábban is napirenden volt már, de akkor azzal dobták félre, hogy a verseny előtti védőkorlát telepítése majd eltávolítása nagyon költséges lenne.

A kétkerekűek versenyének újraindítását szorgalmazza Andrew Conrad is, a hegy tövében fekvő város sebészorvosa is, akihez a balesetet szenvedő versenyzők kerülnek. Ő azzal érvel, hogy a versenyzés, mint olyan, a természetéből fakadóan veszélyes, a Pikes Peak, mint hegy, veszélyes és a motorozás is veszélyes, de mindehhez képest nagyon kevés volt a súlyos baleset eddig, így a szervezőknek újra kell értékelniük az álláspontjukat, és tovább kell lépniük.

Szintén a motorok engedélyezése mellett kampányol Rennie Scaysbrook, aki a hegy egyik leggyorsabb motorosa. "Minden reggel elmondták nekünk, amikor a nap felkelt, hogy ne essünk el, mert ha valaki megsérül, vagy még rosszabb, akkor az egésznek vége" - nyilatkozta a verseny kapcsán.

A rendezvény szervezői nem szólaltak meg a témában, ragaszkodnak a korábbi kijelentésükhöz - a döntő valószínűleg az lesz, hogy a motorok hiánya visszaveti-e annyira az érdeklődést, hogy újra kelljen gondolniuk a kiírást.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalbike, és ettől mi éhen halunk.

A TB olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TB-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.