Amerika és a bukósisakok: jogában áll hülyének lenni

2020.07.17. 09:32

Amerika sok szempontból furcsa hely, egészen máshogy állnak az emberek jogaihoz, mint itthon, például ragaszkodnak ahhoz, hogy joguk van hülyének lenni. Missouri államban támogatják is, hogy az érintettek éljenek ezzel a jogukkal, így egy új, augusztus végén életbe lépő törvény szerint a motorosnak nem kötelező bukósisakot hordania, ha elmúlt 26 éves és rendelkezik megfelelő szintű egészségbiztosítással.

Ön lát valami kivetnivalót? Segítek: sisak, szállított személyek száma, patakmeder
Ön lát valami kivetnivalót? Segítek: sisak, szállított személyek száma, patakmeder

Az USA 50 államából csak 19-ben kötelező a bukósisak viselése, és Missouriban már korábban is próbálták megfúrni a kötelező bukósisakviselést. Az állam kormányzója annyira lelkes lett, hogy sikerült elérni a mostani lazítást, hogy a 18 évesnél idősebbeket is mentesítené a sisakviselés terhétől, de ezt a javaslatát (még) nem fogadták el.

Korábban Nebraskában is el akarták törölni a kötelező sisakviselést, de ott még tartja magát a józan ész.

A legtöbb államban a kötelező sisakviselés életkorhoz kötött, jellemzően 17 vagy 20 év alatti motorosoknak kötelező, míg New Hempshire-ben, Iowában és Illionois-ban egyáltalán nem szabályozzák a sisakviselést.

(Ez egy hír, ami a tényekről szól, de nem sikerült a saját véleményem háttérbe szorítani, és az az igazság, hogy nem is szeretném. A bukósisak nélküli motorozás hülyeség. Sisak nélkül nem csak balesetveszélyes motorozni, hanem szar is. Alapvetően támogatom azt a szemléletet, hogy az állam ne kezelje korlátozott képességű kiskorúként a polgárait, viszont a kötelező sisakviselés a mi éghajlatunkon pont egy nagyon jó dolog, ahogyan a kötelező biztonsági öv is, vagy az ittas vezetés tiltása. A bukósisaknak ugyanis nem csak abban van szerepe, hogy ha esel, túléld, hanem abban is, hogy ne ess el egy szemedbe repülő cserebogártól, vagy az előtted haladó által felvert kavicstól.)

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalbike, és ettől mi éhen halunk.

A TB olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TB-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.