A BMW a versenypálya mellett nyomtatott egy új alkatrészt a versenymotorhoz

2020.10.14. 10:04

A BMW eddig is nyitott volt az új technológiák felé, az elmúlt hetekben pedig szintet léptek, hiszen konkrétan a pálya mellett terveztek és nyomtattak ki 3D printerrel egy új alkatrészt.

A 3D nyomtatás már bevett eljárás a prototípusgyártásban, mondhatni alap, sőt, kis szériás motoroknál is elfogadott megoldás. A 3D nyomtatók is sokat fejlődtek az elmúlt 5 évben, egyre jobb anyagokból és egyre gyorsabban tudnak nyomtatni. A BMW akciója pedig bemutatta, hogy annyira felgyorsult a prototípusgyártás folyamata, hogy szükség esetén a versenypályára is kitelepülhet a fejlesztőrészleg.

A Superbike VB portimaoi futamára a BMW csapata vitte magával a 3D nyomtatót, és amikor szembesültek azzal, hogy a portugál pálya aszfaltja sok helyen hullámos, és emiatt módosítani kell a motoron, nem estek kétségbe.

A mérnökök gyorsan rajzoltak egy módosított alkatrészt a futómű bekötéséhez, majd kinyomtatták, és beépítették a motorba: működött, úgyhogy elküldték a beszállítójuknak a terveket, aki a versenyre küldte is az új alkatrészt.

Ez az eset egyfelől jelzi, hogy egy csapat műszaki háttere és költségvetése mennyire befolyásolja a lehetőségeiket, illetve azt is mutatja, hogy a motorsportban hatalmas a kereslet azokra a mérnökökre, akik gyorsan képesek megoldani a felmerülő problémákat.