Újra lesz motorverseny Spában

2020.10.14. 10:06

A Spa-Francorchamps-ról két dolgot mindenképpen érdemes tudni: a belga versenypálya az egyik legrégebbi és leggazdagabb múltú pálya a világon, illetve ezzel együtt ott van a világ legzúzósabb pályái között.

Ez a második ismérv volt a magyarázat arra, hogy miért nincsenek rajta motorversenyek, de ez hamarosan változik, és 80 millió euróból hozzáigazítják a FIM előírásaihoz.

Ennek az első lépése a pálya felújítása, a vízelvezetés fejlesztése, illetve öt kanyart kavicsozott bukótérrel látnak el (a La Source-ot, a Raidillont, a Blanchimont, a Les Combes-t és a Stavelot-t). Ezen felül a lelátókat is átépítik, sőt, lesz egy teljesen új, 4600 ülőhelyes rész is a Raidillon és a La Source között.

Spa-Francorchamps-track-map-scaled

A cél az, hogy a pálya megőrizze a sajátosságait, miközben motorkerékpárok számára is biztonságossá válik. Az első jelentős motorverseny 2022 júniusában lesz, akkor az Endurance VB fog Spába érkezni egy 24 órás futamra.

classic bikes spa-francorchamps

A FIM és a pálya tárgyalásai egyébként 2016-ban kezdődtek, és beindult a reménykedés, hogy további sorozatok, például a MotoGP és a Superbike is tervezni fog belga futamot.