Iannone bukta a fellebezést, négy évre eltiltják dopping miatt

2020.11.11. 09:33 Módosítva: 2020.11.11. 09:34

Andrea Iannone fellebbezését visszautasította a sportbíróság, nem fogadták el az érvelését, miszerint vétlenül, szennyezett hús elfogyasztásával jutott a szervezetébe a drostanolone nevű anabolikus szteroid.

Iannone mellett a WADA, a Doppingellenes Világügynökség is fellebbezett, mégpedig szigorúbb büntetést kértek, mint a FIM által kiszabott 18 hónapos eltiltás. Mivel a bíróság úgy döntött, hogy Iannone nem tudott meggyőző bizonyítékokat szolgálni ártatlansága védelmében, ezért az eltiltását meghosszabbították 2023. december 17-ig.

Ez lényegében Iannone pályafutásának a végét jelenti, hiszen 34 éves lenne, mire újra versenyezhetne, négy év kihagyással a háta mögött pedig igen valószínűtlen, hogy újra a GP-ben fogjuk látni. Addigra a mostani Moto3 és a Moto2 titánjai közül fognak válogatni a csapatok menedzserei.

Iannone felfüggesztésével az Apriliának is lépnie kell - az olasz csapat eddig kitartott a versenyzőjük mellett, most viszont biztos, hogy a valakit le kell igazolniuk, és nincs sok lehetőségük: Dovizioso visszautasította a csapat ajánlatát, Crutchlow valószínűleg inkább a Yamahánál lesz tesztpilóta, így igen kevés választási lehetőségük van.

Voltak pletykák arról, hogy Jorge Lorenzo visszatér, és Lorenzo elismerte, hogy kapott ajánlatot a gyártól, de egyre kisebb az esély, hogy az üzlet összejöjjön, egyrészt Lorenzo lelkesedésével kapcsolatban is vannak fenntartások, hogy mennyire szívesen menne egy szerényebb költségvetésű, nem ütőképes csapathoz, illetve az Aprilia elsőszámú versenyzője, Aleix Espargaro is kritizálta Lorenzo portimaói teszten mutatott formáját és gyenge eredményeit. Ha nincs más, Moto2-ből kell leigazolniuk egy újoncot - Sam Lowes vagy Marco Bezzecchi például jó választás lenne.

Iannone a Moto2-ben háromszor végzett a harmadik helyen olyan versenyzők mögött, mint Marc Márquez, Stefan Bradl és Pol Espargaro. A MotoGP-be fellépve a Pramac-hoz került, ahonnan aztán a gyári csapatban áttörést ért el a spielbergi győzelmével, de két év után megváltak tőle. Onnan a Suzukihoz került, ahonnan két év után szintén nem hosszabbították meg a szerződését. Egy évet tudott az Apriliánál versenyezni, ahol megszerezte a csapat legjobb eredményét, egy negyedik helyet az Ausztrál Nagydíjon. Iannone megosztó karakter volt, dúsgazdag családból származó versenyzőként a megélhetése a GP nélkül is biztosított, így nem volt hajlandó kompromisszumokra. Nekem piszkosul hiányozni fog, mert a pályán nem tisztelt semmit, kreatív és kemény pilóta volt, aki mindent megtett a győzelemért - a konfliktusai is ebből eredtek. Színfoltja volt a GP-nek, egy rocksztár alkat, aki futamgyőzelem után simán felszállt a magángépére, hogy elugorjon Ibizára bulizni.