A VW csoport egyben szabadulna a Ducatitól és a Lamborghinitől

2020.11.20. 14:08

Folyamatosan billeg, hogy akkor a VW csoport meg szeretne-e válni valamelyik márkájától - jön a hír, hogy valamelyik eladó lenne, aztán a VW cáfol, így megy ez évek óta, a Ducatit is számtalanszor hírbe hozták ennek kapcsán. Most újra felkapott lett ez a pletyka, ugyanis a VW elsősorban a zöld közlekedés felé mozdulna el.

2020-Ducati-Streetfighter-V4-40

A Ducati 2012 óta a VW csoport része, és azóta folyamatosan javítottak az eladásaikon, a márka jövője viszont jó eséllyel ebben a hónapban, a VW csoport befektetőinek az éves gyűlésén fog eldőlni.

A Reuters értesülése szerint nem arról lesz szó, hogy eladják-e a Ducatit, hanem hogy szervezzék-e át úgy a céghálót, hogy legyen benne egy olasz részleg, a Ducatival, a Lamborghinivel és az Italdesign tervezőrészleggel (a Ducati egyébként a Lamborghini tulajdona, a Lamborghini az Audié, az Audi pedig a VW csoport alá tartozik). Ezt ahírt egyébként Herbert Diess, a VW vezérigazgatója is megerősítette.

A kérdés, hogy miért szükséges ezt a három céget leválasztani a VW csoportról - erre a legracionálisabb magyarázat, hogy így egyben könnyebb ezeket eladni.

Nem tudni, hogy mit jelentene a Ducati számára, ha a VW csoport megválna tőle - a németek megjelenése jó hatással volt az olasz motorgyártóra, modern technológiákat, stabil pénzügyi hátteret és olajozottan működő logisztikai rendszert kaptak, ugyanakkor szabadon dolgozhattak. Most viszont kevésbé illik a VW következő öt éves tervébe, hiszen a Ducati nem különösebben passzol a nullemissziós világképbe. A Ducati egy jól hangzó márkanév, növekvő eladásokkal és nyereséggel - simán benne van, hogy úgy látják a VW-nél, hogy most tudnának belőle a legjobban kiszállni.