Légzsákos nadrág, kimondottan utcai használatra

2020.12.18. 14:17

Bár a légzsákos ruhák jelentős mértkében csökkenthetik a sérüléseket, versenykörülmények között áttörést hoztak, és nagyon valószínű, hogy az utcai balesetek következményeit is nagyban csökkentik. Jó eséllyel ezeké a jövő, olyannyira, hogy már nem csak a nagy gyártók foglalkoznak vele, és nem csak a felsőtest védelme a cél. Egy francia startup, a CX Air Dynamics egy légzsákos motoros nadrágot készített, melyet az utcai ruhára lehet könnyen rávenni. Ez kimondottan a városi/utcai motorosknak szól, akik egészen más jellegű baleseteket szenvednek, mint a MotoGP pilótái.

legzsaknaci

Míg a Dainese és a Alpinestars légzsákjai különböző érzékelőkkel és algoritmusokkal döntik el, hogy nyitniuk kell-e, addig a CX Air rendszere egy primitívebb módon működik, egy zsinórt kell beakasztani a motorba - úgy látszik egyébként, hogy az eldurrantáshoz egy sima leszállásnál nagyobb erőhatás kell, így nem valószínű, hogy egy feledékeny megállás is MC Hammer fazonra detonálná a gatyát.

A CX légzsákos nadrágja egyelőre csak prototípus, jelenleg egy francia crowdsourcing oldalon, a KissKissBankBankon gyűjtenek a gyártás elindítására, és ha összejön a pénz, az első darabokat 2021 márciusában kezdik leszállítani. A közösségi finanszírozással kapcsolatban vannak fenntartásaim, viszont az, hogy egy startup ráugrott a témára, az adhat egy lökést a nagy gyártóknak is.