A svédek is légzsákos nadrágban utaznak

2021.01.27. 14:10

A légzsákos motorosruhák egyre nagyobb teret nyernek, már nemcsak a nagy, neves gyártók fejlesztenek ilyesmit, és nem kizárólag a versenysportban használják ezeket. Az ADAC nemrég a légzsákkal felszerelt mellényeket tesztelte, míg a francia CX Air Dynamics decemberben mutatta meg biztonságos nadrágját.

legzsakos

Hasonlóban utazik a svéd Airbad Inside Sweden AG is. Ők a franciákhoz hasonlóan elsősorban az utcai motorosokat célozzák meg, méghozzá farmert szerelnek fel légzsákkal. A CX Dynamicshoz hasonlóan ők sem a bonyolultabb, és fejlesztési költségeiben is bizonyosan drágább szenzoros megoldást alkalmazzák, hanem egy egyszerűbb, zsinóros kioldásban gondolkodnak.

Most még csak a prototípus fázisnál tartanak, és bár ígéretesnek tűnik a nadrág, néhány kérdés felmerül. Egyrészt az, hogy mennyire lesz könnyű fel- és levenni – ez utcai motorosoknál központi szempont lehet. Szemben a versenysporttal, ahol futam előtt felöltözik a versenyző, utána meg levetkőzik, itt akár napi többszöri átvedlés is előfordul. És nyilván akkor lesz eladható a termék, ha könnyen kezelhető. A videó szerint ezt cipzárral segítik elő.

A másik lényeges – sőt, a legfontosabb – kérdés a hatékonyság. A rövid videó tanúsága szerint viszonylag nagy erőhatás szükséges a kioldáshoz, ami nem is baj, hiszen így egy sima leszállásnál talán nem aktiváljuk majd véletlenül a légzsákot. De azt ennyiből még nem lehet leszűrni, hogy mennyire működik a dolog megbízhatóan, és mennyi időre van szüksége a légzsáknak a teljes felfújódáshoz.

Mindenesetre a svédek előtt még hosszú az út. Egyrészt magát a terméket is finomítaniuk kell, másrészt pedig a forgalmazáshoz szükséges európai uniós engedélyeket is be kell gyűjteniük.