Levédette a Yamaha az elektromos robogójuk nevét

2021.02.17. 15:24

A Yamaha a 2019-es Tokyo Motor Show-n villantotta meg először az E01 nevű elektromos robogó tanulmányát, az  eltelt 16 hónapban pedig tovább csiszolták. A legújabb fejlemény az ügyben, hogy elindították az Európai Unió szabadalmi hivatalánál az E01 név levédetését.

Február 5-én adták be az igényt, amelyet 10 nappal később tettek közzé, és onnantól három hónapig lehet a védjegy ellen kifogást benyújtani. Ha minden jól megy, akkor május 17-től a Yamaha zökkenőmentesen használhatja az E01 nevet elektromos motorkerékpáron, valamint annak alkatrészein és tartozékain.

Mindeközben a Yamaha csak szűkszavúan nyilatkozik a készülő típusról, egyelőre leginkább csak tippelni lehet - ha a pletykák igazak akkor egy léghűtéses, kefe nélküli, egyenáramú motor fogja hajtani az E01-et, árammal pedig egy fixen beépített lítiumos akksi fogja táplálni. A világítást az R1-hez hasonló ledes lámpa fogja biztosítani, a töltőcsatlakozás pedig a motor elején lesz.

A típusról készült legutóbbi renderek ugyanakkor még nem a kész változatot mutatják, például az alulméretezett tükrök és a hátsó sárvédőre került uszony egészen biztosan nem felel meg az előírásoknak - igaz, ezek olyan részletek, melyeket semeddig nem tart javítani.

A Yamaha E01 várhatóan az A1 kategóriában fog futni, vagyis a 125-ös robogók alternatívája lesz. Hasonlón dolgozik egyébként a KTM, az Aprilia és a BMW is.