Speckó modellekkel ünnepli a Vespa a 75. évfordulóját

2021.03.09. 08:24

A klasszikus Vespa vitathatatlanul és garantáltan ott van a világ legmeghatározóbb motorkerékpárjai között, az elmúlt 75 évben nem volt nagyobb hatású modell, legfeljebb olyan, amit vele egy szinten lehet emlegetni. Az 1946-ban megálmodott alapkoncepció máig nem változott: acél önhordó váz, egyszerű, egyhengeres blokk, egyoldali első futómű.

És ezt a nagyon fontos 75. évfordulót a Vespa öt különkiadással ünnepli, az egyiket a Primaverából (50, 125 és 150 köbcentivel), a másikat a GTS-ből (125 és 300 köbcentivel) építik. Mindegyik a Giallo 75 nevű metálsárga színben pompázik, az oldalán pedig egy árnyalattal sötétebb 75 felirat látható, illetve az első sárvédőn is látható egy csík.

Míg az eredeti Vespa a haszonelvű közlekedésről szólt, ma már luxuscikknek számít, és ez a jubileumi modellek kidolgozásán is tetten érhető, például a bőr ülés, a TFT műszerfal, a krómozott alkatrészek és a régi pótkereket idéző kerek táska is mind ezt éreztetik a szemlélővel.

A jubileumi modellekhez ezen felül jár egy selyem sál, egy egyedi kézikönyv és nyolc darab gyűjtői képeslap. Ahogyan a Moto Guzzi Centenario modelljeire, a 75. évfordulós Vespákra sem adtak ki darabszámlimitet, viszont gyártani csak idén fogják őket.