Átépített Royal Enfield döntött sebességi rekordot

2021.03.25. 10:18

Természetes, hogy a Royal Enfieldről nem a sebességi rekord jut elsőre eszedbe, de időnként azért előfordul az ilyesmi, ezúttal Charlie Hallam futott ausztráliában egy új rekordot egy módosított Royal Enfield Interceptorral.

A Sabre névre hallgató motort az ausztrál Mid Life Cycles építette, eredetileg egy motorépítő show-ra, de végül a dél-ausztráliai Gairdner-tónál kötöttek ki az ottani sós síkságon, ahol sikerült megdönteniük a kategóriájukban (650 köbcentis idom nélküli motor, kereskedelemben kapható ólommentes üzemnyaggal) a rekordot.

A leköszönő 193 km/h-s rekordot négy éve állították be, amit Hallam már az első próbára túlszárnyalt, akkor 195,98 km/h-t ért el, majd a másik irányba 198,9 km/h-t csikart ki, a kettő átlagával meg is lett az első rekorddöntés 197,4 km/h-val.

Ezt másnap 209,8 km/h-ra javították, majd harmadnap meglett a végleges rekord, 212,51 km/h, még éppen azelőtt, hogy egy vihar elmosta volna az egész rendezvényt.

Ahhoz, hogy egy Royal Enfield Interceptor 650 ennyivel menjen, bele kellett nyúlniuk alaposan, módosították a vázat, kovácsolt dugattyúkat építettek be, portolták a hengerfejet, módosították a vezérműtengelyeket, eltávolították a kiegyensúlyozótengelyt, átépítették a váltót, beletoldottak a lengővillába és Öhlins futóművet raktak alá.