50 éves a CCM: offroad versenygépektől a pillekönnyű café racerig

2021.03.29. 13:06

Az idén 50 éves CCM Motorcycles története 1971-ben indult, amikor Alan Clews megalapította a Clews Competition Machines-t, hogy olyan motorokat gyártson, amelyek versenypályán fel tudják venni a versenyt a BSA-kkal. A terve bejött, terepen és aszfalton számos versenyen nyertek, ma pedig csodálatosan szép és pillekönnyű utcai motorokat készítenek. Az azóta is családi kézben lévő márka a jeles évfordulóra további különleges kiadásokat ígér.

foggy-23

A CCM eredetileg offroad motorokra fókuszált, és nagy márkák blokkjai köré építkeztek - az 50 év során használtak már Rotax, Suzuki és Kymco blokkot is. A modernkori diadalmenetüket a Husqvarna/SWM blokkos CCM Spitfire-rel alapozták meg, mely mostanra kilenc változatban készül.

ccm-spitfire-scrambler-1

A CCM-nek van egy nem túl vidám hazai vonatkozása is, amikor 2010 környékén megpróbálták Várpalotán feltámasztani a Pannonia márkát, akkor egy minimálisan módosított, Suzuki DR-Z blokkos CCM-et mutogattak az újságíróknak, mint magyar tervezésű, 90%-ban Magyarországon készülő motort. Nem lett belőle semmi.Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalbike, és ettől mi éhen halunk.

A TB olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TB-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.