Hetven év után visszatér a gyárba Hailwood MV Agustája

2021.04.01. 15:26

Érdekes utat járt be egy MV Agusta 175 CCS pályamotor: egy brit versenyző és gyűjtő, Chris Newport vásárolta meg 1958-ban, és használta pályanapokon és versenyeken a 204 köbcentis, négyütemű sportgépet. Akitől megvette, nem volt más, mint Stanley Hailwood, a legendás versenyző, Mike Hailwood apja. Nem arról volt szó, hogy Newport tájékozatlan lett volna, egyszerűen Hailwood akkor még csak bontogatta a szárnyait, nem volt nagy név.

Aztán később nyert 9 világbajnoki címet, négyet ebből zsinórban az 500-as kategóriában, mégpedig az MV Agustával, 1962 és 1965 között. Newport viszont közben eladta az egykori Hailwood CCS-t, mely aztán 2012-ben bukkant fel Hollandiában. Egy árverésen kínálták, és az MV Agusta vezetőségének egyik tagja szúrta ki. Természetesen leütötték, céges számlára.

Jó hír, hogy az előző tulajdonosok végig eredeti állapotban tartották a 204 köbcentis motort, megmaradtak az Amal karbik, az Avon gumik, a Smith műszerek és az eredeti kipufogó is - vagyis jó alap a restauráláshoz.

Az MV vezérigazgatója, Timur Sardarov lelkesen kommentálta a vásárlást: "rendkívüli, hogy hazajön ez a motor, oda, ahol 70 éve született. Pompás első projekt az újonnan alapított restauráló részlegünknek, ahol ritka és értékes MV Agustákat hozunk vissza eredeti állapotba, gyári technológiával, itt, az MV gyárban."