Hetven év után visszatér a gyárba Hailwood MV Agustája

2021.04.01. 15:26

Érdekes utat járt be egy MV Agusta 175 CCS pályamotor: egy brit versenyző és gyűjtő, Chris Newport vásárolta meg 1958-ban, és használta pályanapokon és versenyeken a 204 köbcentis, négyütemű sportgépet. Akitől megvette, nem volt más, mint Stanley Hailwood, a legendás versenyző, Mike Hailwood apja. Nem arról volt szó, hogy Newport tájékozatlan lett volna, egyszerűen Hailwood akkor még csak bontogatta a szárnyait, nem volt nagy név.

Aztán később nyert 9 világbajnoki címet, négyet ebből zsinórban az 500-as kategóriában, mégpedig az MV Agustával, 1962 és 1965 között. Newport viszont közben eladta az egykori Hailwood CCS-t, mely aztán 2012-ben bukkant fel Hollandiában. Egy árverésen kínálták, és az MV Agusta vezetőségének egyik tagja szúrta ki. Természetesen leütötték, céges számlára.

Jó hír, hogy az előző tulajdonosok végig eredeti állapotban tartották a 204 köbcentis motort, megmaradtak az Amal karbik, az Avon gumik, a Smith műszerek és az eredeti kipufogó is - vagyis jó alap a restauráláshoz.

Az MV vezérigazgatója, Timur Sardarov lelkesen kommentálta a vásárlást: "rendkívüli, hogy hazajön ez a motor, oda, ahol 70 éve született. Pompás első projekt az újonnan alapított restauráló részlegünknek, ahol ritka és értékes MV Agustákat hozunk vissza eredeti állapotba, gyári technológiával, itt, az MV gyárban."

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalbike, és ettől mi éhen halunk.

A TB olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TB-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.