Bemutatták az új Suzuki GSX-S1000-t

2021.04.26. 09:55

A Suzuki továbbra sem száll be az európai gyártók versenyébe, akik lassan űrtechnikával szerelik fel a kimotorozhatatlanul erős nakedjeiket - a GSX-S1000 marad az ésszerűség határain belül, már amennyiben egy ezres nakednél még lehet ilyesmiről beszélni. A típus 2015-ben jelent meg, és idénre alaposan frissítették, nem csak műszakilag, hanem megjelenésében is.

Az új forma sokkal élesebb lett, az optikai súlypont előrébb került, és az egész kompaktabbnak, zömökebbnek hat - pedig a váz és a lengővilla nem változott, az egész vizuális trükk csupán. A ledes fényszóróval az egész redizájn ütős lett.

A vázhoz, a futóműhöz és a lengővillához nem nyúltak, az maradt a régi, és a blokk alapjait sem zargatták, továbbra is a K5-ös GSX-R1000 négyhengeresét faragták tovább, hogy teljesítse az Euro5-öt. Új vezérműtengelyeket építettek be, mások a szeleprugók, új a kuplung, a fojtószelepház, az airbox és a kipufogó - ugyanakkor a teljesítmény nem csökkent, hanem nőtt, már 152 lóerőt tud, ráadásul magasabb fordulaton, a korábbi 10 000/perc helyett 11 000/percnél adja le a csúcsteljesítményét.

Emellett állítólag teltebb lett a nyomatékgörbe, és a teljesítményleadás is egyenletesebb. A tank a korábbi 17 literről 19 literre nőtt. Az elektronikán is frissítettek, új a ride by wire gázkar, amihez háromállású üzemmódkapcsoló tartozik (mindegyik üzemmódban rendelkezésre áll az összes lóerő, csak az előadásmód más), és adott egy ötfokozatú kipörgésgátló, amely ki is kapcsolható. Új a műszerfal is, mely továbbra is egy LCD kijelző, a színes TFT továbbra sem jár hozzá. A kétirányú gyorsváltó az alapfelszereltség része.

Bár a villa külső része arany bevonatot kapott belül változatlan (csak az alapbeállítást módosították), a KYB villa teljesen állítható, ahogyan a rugóstag is. Az üléspozíción viszont látványosan módosítottak, szélesebb lett a kormány, és közelebb került a vezetőhöz. A fékeket nem zargatták továbbra is négydugattyús Brembók és 310-es tárcsák lassítanak.

A félidomos GSX-S1000F frissítéséről még nincs hír.