Okos-LED féknyereg a Brembótól

2021.05.08. 21:36

/Brembo
/Brembo

Új féket mutatott be a Brembo G Sessanta néven, ami olaszból fordítva G hatvanat jelent. A koncepció a cég 60. születésnapjára készült, és a Brembo első, motorokhoz épített féknyerge inspirálta. A G Sessenta nem fékteljesítményben hoz forradalmat, hisz az alapja ugyanaz, mint a normál fékeknek: fékbetétek fognak féktárcsát. Ennél sokkal bazáribb a nóvum, LED-es fényforrást építettek a nyeregre, amit telefonos applikációval lehet irányítani: az appal a kibocsátott fény színét lehet változtatni, így a boyracerek mentesülhetnek a nyergek havi átfestése alól. A kommüniké szerint a cég a G Sessentával szeretné megmutatni modern arculatát, egyben nyitni a jövő generációi felé.

/Brembo 1972
/Brembo 1972

Első blikkre egy újabb felesleges kiegészítőnek tűnik, kerék-neonnak, ha úgy tetszik, de a Brembo megpróbálta funkcióval ellátni (és megindokolni) a koncepciót: sötétben felvillantva könnyebben meg lehet találni vele a járművet, ennél viszont sokkal hasznosabbnak tűnik, hogy a féknyereg a LED-ekkel tudná jelezni, ha a betétek vagy a tárcsa kopása már elérte a határértéket, tehát cserére szorulnak. 

A cég nem árulta el, hogy a G Sessenta gyártásba kerül-e, de azt igen, hogy nem csak motor-, de autófékeknél is gond nélkül lehetne alkalmazni a megoldást. Kérdés, hogy 2021-ben lesz-e már piaca egy ilyen Underground-kiegészítőnek.