A Ducati is fog elektromos motort gyártani, csak nem mostanában

2021.05.17. 15:09

A Ducati vezérigazgatója, Claudio Domenicali az olasz Moto.it-nek adott interjúban beszélt a Ducati elektromos terveiről. Elmondása szerint alaposan megvizsgálták, hol tartanak az elektromos technológiák, mennyire fejlődik a piac, és el fog jönni az a pont, amikor elkezdenek villanymotort gyártani, de az nem most lesz.

Ducati Monster
Ducati Monster

Ugyanis az elektromos motorokból főleg a kisebb teljesítményűek piaca pörög, nagyjából az 50 és 125 köbcentinek megfelelőekből lehet mennyiséget eladni. Ez feltehetően változni fog, amikor további nagy gyártók is beszállnak a villanybizniszbe, mint például a Husqvarna vagy a Kawasaki.

Domenicali elmondta, hogy látják a növekedést, de egyelőre azt a műfajt, amiben a Ducati utazik, még nem érte el az elektromosítás. Figyelemmel követik a változásokat, és egy ponton elkerülhetetlen lesz egy elektromos modell bevezetése, de az még odébb van.

Utalt arra, hogy a kutatás-fejlesztés részlegen foglalkoznak a kérdéssel, és állítása szerint a nagy teljesítményű elektromos motor legfőbb problémája egyelőre az akkumulátortechnika. "Követjük az akkumulátorok evolúcióját, és figyeljük, hogy a tárolható energiamennyiség mikor, melyik pillanatban teszi lehetővé egy teljes értékű elektromos motorkerékpár gyártását." - mondta el Domanicali.

"Nyilvánvalóan fontos evolúció szemtanúi vagyunk - folytatta a gondolatmenetet - hatalmas előrelépés történt az elmúlt tíz évben. Ma a lítium akkumulátorok nagyon jól teljesítenek, de még nem képesek elég energiát raktározni ahhoz, hogy egy motorkerékpár súlya a jelenlegi szinten maradjon elektromos hajtással. Most éppen kompromisszumra van szükség a hatótáv és a súly között. Viszont az évtized közepére várható egy fontos lépés, a szilárdtest-akkumulátorok, a huszas évek végére pedig további fejleményekre számítunk."

Domenical egyébként az interjúban nem tűnt elektromosságellenesnek, a súlyt leszámítva elismerően beszélt az elektromos hajtásról, a technológiából kihozható sportosságról úgy nyilatkozott, hogy megfelelőnek érzi ahhoz, hogy a Ducati elvárásaihoz passzoló motort hozzanak ki belőle.