Hűtő-fűtő mellényt készít egy francia startup

2021.05.26. 08:23

Bár már lassan itt a nyár, igazán nagy meleg nemigen volt még idén. Ami késik, nem múlik, a kánikula ide fog érni, a közlekedők közül pedig az autósoknak van a legjobb dolguk: bekapcsolják a légkondit, és élvezik a hűvöset. Motoron ez nagyon másképp megy, ott nincs klíma – ezt próbálja kihasználni a Chill Ride nevű francia startup.

Ők ugyanis most egy hűtő-fűtő mellényen dolgoznak, nem is akármilyenen. Folyadékhűtéssel képzelik el a dolgot, ehhez pedig nyilván szükség van a hűtőközegen kívül egy hűtőre, valamint vízpumpára. A rendszer elemeit az első sárvédőbe integrálják, míg a vezérlőegység természetesen a kormányra kerül, és ott fönt kell csatlakoztatni hozzá magát a mellényt is. Az áramot természetesen a motorkerékpár saját rendszerétől kölcsönzi a Chill Ride terméke.

A megoldásnak nyilván megvannak a maga buktatói is. Egyrészt még nem világos, hogyan oldják meg a részegységek sárvédőbe integrálását úgy, hogy univerzális legyen a termék. Másrészt macera mindig manuálisan rákötni a mellényt a motorra, szűkség esetén pedig a folyadékot is után kell tölteni. Ugyanakkor egy esetleges balesetben automatikusan szétkapcsol a rendszer, így elvileg nem származik hátrányunk.

A Chill Ride 2022 nyarára ígéri a hűtő-fűtő mellényt. Jelenleg Kickstarteren gyűjtenek, vagyis a közösségi finanszírozásra alapoznak. Már előjegyezni is lehet, 650 euróért, azaz potom 230 ezer forintért, ami egyáltalán nem tűnik kevésnek. Ha viszont sikerül megoldást találni minden felmerülő problémára, akár sikerük is lehet.