Mindennel kompatibilis a Spidi új légzsákos mellénye

2021.06.01. 16:03

A motorkerékpáron használható légzsákos mellény nem új találmány, de egyre fejlődő és bővülő szegmensről van szó. Vannak olyan modellek, amelyek csak az adott gyártó egyéb ruhadarabjaival kompatibilisek, de akadnak olyanok is, amelyek erről függetlenül használhatók, szinte bármilyen meglévő ruhával.

Utóbbi mezőnyt erősíti mostantól a Spidi újdonsága, az Air DPS is. Azt ígérik, hogy szinte bármilyen dzsekivel hordható, dizájnjában pedig közel áll a sport- és túramotoros ruházati piac termékeinek jelentős részéhez. Így azok is megtalálhatják a nekik valót, akik a motoron is jól akarnak kinézni.

Ha viszont már légzsákos ruháról beszélünk, ezeknél a szempontoknál sokkal fontosabb a biztonságos működés. A mellény jelen esetben egy 26 literes légzsákot rejt, ez 200 milliszekundum alatt fújódik fel teljesen. Ez minden szempontból megfelel az európai szabványnak, annyit viszont érdemes hozzátenni, hogy a tavalyi ADAC-teszt során a szakemberek inkább a 120 milliszekundumot tekintették megnyugtatónak.

Cserébe viszont igen nagy felületet tud lefedni a Spidi mellénye: védi a törzset, a hátat, a nyakat és a csípőt egyaránt. Bármilyen motorkerékpárhoz lehet csatlakoztatni, egy kevlárkábellel rögzíthetjük, bukás esetén ennek megrántása aktiválja a légzsákot. Nyilván akkor a legjobb, ha nem tapasztaljuk meg, milyen élesben, de jó tudni, hogy egyetlen betakarózás még nem jelenti a mellény élettartamának végét. A gyáriak szerint hét aktiválást követően kell mindenképpen megvizsgáltatni, de azért ajánlott meglépni ezt három alkalom után.

A biztonságnak ára is van: az Air DPS-ért 700 dollárt, vagyis kétszázezer forintot kérnek. Utántöltő patront 7500 forintnyi dollárért kínálnak. A mellény M-es, L-es és XXL-es méretben vehető meg, de egyelőre csak a képeken látható sárga-fekete színben.