Alternatív hajtásokon dolgozik a Kawasaki

2021.06.05. 11:18

A Kawasaki motorkerékpár-gyártó részlegének stratégiájáról is szó volt azon a nagy beszámolón, amelyet az anyavállalat, a Kawasaki Heavy Industries vezetői tartottak Group Vision 2030 címmel. Ebből kiderült, hogy a járműgyártásban az alternatív hajtások bevezetését tekintik fontos célnak.

Ez persze nem meglepő, jó ideje látszik már a trend, hogy a különféle gyártók ebbe az irányba mozdulnak. A Kawasakinál fontosnak tartják, hogy ne egyfajta megoldáshoz ragaszkodjanak csupán, hanem több lábon álljanak. Ennek jegyében tisztán elektromos és hibrid gépek mellett a hidrogénhajtással is kísérleteznek. Nemcsak a motorkerékpárokat, hanem a vízi és légi járműveket is érinti az elképzelés.

A jövő mellett a jelenről is szó esett. A rendelkezésre álló statisztikákból kiderült például, hogy a nagymotorok terén a 2017-es pénzügyi évhez képest tavaly már nyolcvan százalékos volt a növekedés. Itt a japán gyártó meghatározása szerint a 401 köbcentis és afölötti gépekre kell gondolni. Kellemes meglepetés továbbá, hogy jelentőset ugrott a fiatalok aránya a vásárlók körében, tehát a huszonévesek a jelek szerint kedvelik a márkát.

Számunkra itt, Európában kevésbé releváns információ, de Észak-Amerikában az offroad gépek mennek nagyon, nemcsak a két-, hanem a négykerekű járművek is. Ahhoz, hogy a növekvő igényekkel tartani tudják a lépést, a Kymcóval szövetkeznek.