Európában is dübörög a motorpiac

2021.06.10. 14:36

Nemrég írtuk meg, hogy egészen parádés növekedést könyvelhetett el májusban a tavalyi év azonos időszakához képest az indiai Bajaj. Minket itt, Európában ez nyilván mérsékelten érint, az viszont annál inkább, hogy a jelek szerint kontinensünkön is dübörög a motorpiac. Ezt támasztják alá az olaszországi és egyesült királyságbeli adatok. Ebben részben szerepe van annak, hogy a járvány miatt aki tehette, inkább a közlekedés egyéni módját kereste.

DSC05580

Olaszországban májusban több mint 16 ezer motorkerékpárt és bő 20 ezer robogót értékesítettek. Ez az előbbi szegmensben 44, utóbbiban 41 százalékos növekedést jelent. Nem teljesítettek túl jól ellenben az elektromos hajtású motorok. A 894 eladott példány egy hónap alatt mondjuk nem hangzik gyászosan, és csak hatszázalékos visszaesés, az év eddigi részére vetítve ellenben 13 százalékkal fogyott belőlük kevesebb.

Az Egyesült Királyságban a májusi adatok kettő híján 14 ezer eladott gépet mutatnak. Ez kimondottan meglepő, 149 százalékos emelkedés 2020. ötödik hónapjához mérten. Az év első öt hónapjának összesített statisztikája ennél jóval óvatosabb, de így is biztató, 40 százalékos bővülést hozott. Az elektromos kétkerekűek piaca merőben ellentétesen alakult az olaszhoz képest, itt ugyanis nemhogy visszaesés nem volt, de egyenesen több mint duplájára emelkedett az új értékesítések száma.