Gyártásba megy a Benelli háromhengeres túragépe

2021.06.16. 15:43

Hosszú évek találgatásai és előzetesei után tavaly ősszel mutatták be a Benelli 1200GT sorozatgyártásra érett változatát. Most végre valóban megkezdődhet az összeszerelés, ezzel pedig a legnagyobb és legerősebb kínai gyártású motorkerékpárrá válik. Legalábbis átmenetileg.

benelli-1200gt

Az új túragép a Tornado Tre ősrégi blokkjára épül, de természetesen alaposan továbbfejlesztett, 1209 köbcentisre hizlalt változatban építették be a háromhengerest. Így 134 lóerőt tud, csúcsnyomatéka 120 newtonméter, vagyis teljesen egyértelműen ráeresztik a BMW R 1200 RT-re. Kis híján még tovább mentek, állítólag ugyanis kardános hajtáson gondolkodtak, de végül maradtak a láncnál.

Rendes túragéphez illően igyekeztek teleszórni minden földi jóval a GT-t. Így a Brembo fékekhez Bosch blokkolásgátló társul. Emellett van a fedélzeten navigáció, nagy színes képernyő, elektromosan állítható és behajtható tükrök, előre és hátra pedig egy-egy kamerát telepítettek.

A kínai piacon mintegy 4,5 millió forintnyi jüanért kínálják az 1200GT-t, ami csaknem harmada a BMW R 1200 RT ottani, 13 millió forintnyi árának. Persze mire – és egyáltalán amennyiben – Európába is eljut, nyilván ez a különbség csökken majd. Addig is egy dolgot biztosan állíthatunk: ez a jelenlegi legnagyobb és legerősebb kínai gyártású motorkerékpár, de nem sokáig. A CFMoto 1250TR-G hamarosan rálicitál a maga 1279 köbcentis, KTM-származék blokkjával.