Kincsek nyugszanak a Comói-tó mélyén

2021.06.18. 15:48

Csodálatos vízi élővilág, gyönyörű színek – nem ezek számítanak főszereplőnek Lorenzo Venturini képein, amelyeket a Comói-tó mélyén készített. Európa egyik legmélyebb tavában ugyanis szokatlan kompozíciót örökített meg a búvár: két motorkerékpárt egy platón.

Felületesen szemlélve két Ducatit látunk: az egyik egy Monster lehet, hiszen naked bike, dupla kipufogóval és vörösre festett térhálós vázzal. A másik egy sportmotor, MotoGP-matricázással, talán a 2010-es évek eleji Rossi-korszakból. Ahhoz képest, hogy hol pihennek, látszólag nincsenek is még túlságosan elfáradva. Az arányokkal mégsem teljesen kerek valami.

Ha figyelmesebbek vagyunk – és persze, ha elárulják nekünk, hogy a plató egy Piaggio Ape szerves része –, akkor arra gyanakodhatunk, hogy ezek nem igazi Ducatik, hanem inkább méretarányosan kicsinyített, gyerekeknek szánt motorok, javarészt műanyagból. A rozsdásodó Ape ellenben teljesen valóságos.

A Comói-tó feneke egyébként rengeteg egyéb kincset rejt, köztük elsüllyedt vízi járműveket, háborús szerkezeteket, soha fel nem robbant bombákat. Sőt, autókat is, amit azért nehezebb megmagyarázni. A helyiek szerint a Mount Moregallónál előszeretettel löknek a vízbe lopott kocsikat, amikor kezd meleggé válni a helyzet.