Vébéfutam lesz a Dakar rali

2021.06.21. 12:54

Egy új versenysorozat bevezetéséről döntöttek online szavazással az Autósport Világtanács tagjai. A voksolás eredményének értelémben 2022-ben rajtol el először a tereprali-világbajnokság, amelynek lebonyolításában együttműködnek a Dakar rali szervezőjével, az Amaury Sport Organizationnel. Így vébéfutam lesz a Dakarból is.

dakar st3

Az A. S. O. az első öt évben egészen biztosan promótere is lesz a sorozatnak. A versenynaptár még igen képlékeny, annak véglegesítése és bejelentése a jövő zenéje, az viszont biztosra vehető, hogy éppen a Dakar lesz majd a nyitóverseny. Emellett további három-négy, egyenként legalább hétnapos megmérettetés szerepelhet a programban, a futamok számát jelen állás szerint ötben maximalizálják.

Az új sorozat éppúgy a Nemzetközi Automobil Szövetség, azaz az FIA égisze alatt fut majd, mint a Formula-1, a Formula-E, a WEC vagy éppen a ralivébé. A szervezet elnöke, Jean Todt is üdvözölte a tereprali-vébé elindítását.

Eddig tehát a biztos infók és az autós megközelítés. A dolog másik vetülete, hogy miként reagál majd minderre a FIM, vagyis a Nemzetközi Motoros Szövetség. Nekik ugyanis már van egy tereprali-világbajnokságuk, noha a tavalyi évadot a Covid-miatt törölni kellett. Kérdés tehát, hogy a legutóbb négy helyszínen megrendezett sorozatba ők is felveszik-e újabb állomásként a Dakart.