WOW – olasz meló, zöld jövő

2021.06.30. 16:22

A nem túl rég alapított olasz WOW tavaly jelentette be, hogy az év vége előtt megkezdené első két elektromos robogójának forgalmazását. Csakhogy a járványhelyzet keresztülhúzta a számításaikat, a premier átcsúszott erre az évre. Terveik szerint egyébként sok más márkával ellentétben nem viszik ki a gyártást külföldre, inkább saját hazájukban szeretnének megoldani mindent, onnan érik majd el az európai piacokat.

Az első két modell a WOW 774 és a WOW 775, amelyek alapjaiban véve nagyrészt azonosak, de teljesítményük és menettulajdonságuk eltérő. A kisebbiknél, a 774-esnél négy kilowattos, vagyis nagyjából 5,4 lóerős a villanymotor csúcsteljesítménye, tartósan 3,4 lóerőre képes, végsebessége pedig 45 km/h. A tesztekre alapozva az alap akkucsomaggal (32 Ah) 80, míg a nagyobb aksival (42 Ah) akár 110 kilométert is meg tud tenni egyetlen töltéssel.

Ennél jóval dinamikusabb az öt kilowattos 775-ös. A 6,8 lóerős maximális teljesítményű villanymotor tartósan 5,4-et teljesít, végsebessége is jóval magasabb a kis WOW-énál: 85 km/h. Hatótávja 95 kilométer, ez a három menetprogram (Economy-City-Sport) közül a Cityt kiválasztva jött ki a tesztek során. Az akkucsomag 42 amperórás, és mindkét modellből kivehető, cserélhető.

Az ülés alatt jókora, mintegy 50 literes tárolórekesz áll rendelkezésre, ami a mindennapokban jól jöhet. Emellett van fékenergia-visszanyerő rendszer, USB-töltési lehetőség, a világítás elöl-hátul ledes. Színből hatfélét kínálnak: feketét, kéket, zöldet, fehéret és kétfajta szürkét.

A WOW kétéves garanciát vállal az egyébként minőséginek kinéző robogókra. A 774-es ára 4250 euró (1,5 millió forint), míg a 775-ösért 4990 eurót (1,75 millió forintot) kérnek el az olaszok. Egyelőre a hazai piacon kívül a franciákhoz, a spanyolokhoz, a németekhez, a hollandokhoz és a belgákhoz vinnék a gépeket, még ebben az évben. Az egyelőre kérdéses, hogy mikor terveznek további bővítést.