Kitiltják a robogókat Brüsszelből 2028-tól

2021.07.06. 07:08

Az európai országok és nagyvárosok egymás után határozzák meg a céldátumokat, hogy mikortól tiltják ki a különféle hajtásmódú járműveket. Ezek a szabályozások persze időről időre változhatnak is a járműipari folyamatok függvényében. Most a belga főváros stratégiája jelent meg: Brüsszel a tervek szerint előbb a robogóktól, majd a motorkerékpároktól szabadulna meg.

medium 2021-06-28-3609331193

A hagyományos üzemű robogókat 2028-tól tiltják ki, ami azért nem tűnik túlságosan közeli dátumnak, de annyira már éppen eléggé kézzelfogható, hogy aki éppen vásárláson töri a fejét, vélhetően elgondolkodik az elektromos modelleken. Motorkerékpárok esetében megengedőbb a jogalkotó. Ott az ütemtervben az szerepel, hogy 2030-tól már csak az Euro 5-ösök hajthatnak be – ez ugyebár a legújabb norma a motoroknál, sok gyártó épp most faragja át gépeit, hogy teljesítsék. 2035-től viszont ebben a szegmensben is teljes tiltás jön a belső égésűekre.

Az autóknál másképp skálázódnak a kibocsátási normák, jelenleg az Euro 6d-nél tartunk. Brüsszelbe 2028-tól már csak ezeket engedik be – legalábbis személyautók közül –, 2030-tól viszont életbe lép a tiltás. A buszokra és a teherfuvarozásban használt járművekre nézve még később várható a szigor, sőt egyes kategóriákat továbbra is Euro-normákhoz kötnek, és nem kukáznak ki kapásból.

Az elvárásokhoz igyekeznek igazítani az infrastruktúrát is. Ez azt jelenti, hogy Belgium-szerte mintegy huszonkétezer töltőállomást létesítenek majd a 2035-ös céldátumig.