A nagyok játszóterére lépne a Zontes

2021.07.08. 13:24

A Zontes nevű kínai motorkerékpár-gyártó már Európában sem teljesen ismeretlen, több országban van hivatalos képviseletük. Kontinensünkön 125 és 310 köbcentis egyhengeresekkel vannak jelen, de egyébként vannak köztes modelljeik, 250-es blokkal. Most azt tervezik, elhagyják a kispályát, és jókora lépést tesznek felfelé: nagy háromhengereseken dolgoznak.

Azt már korábban megerősítették, hogy 650 és 1000 köbcentiben gondolkodnak, most pedig újabb részletek derültek ki. Például az, hogy az ezressel igazi superbike-teljesítményszintet céloznak meg. Mivel első többhengeres saját blokkjaikról van szó, nagyon lelkesen tanulmányozzák a nagy gyártók sorhármasait, de ebben az esetben nem kell pofátlan koppintásra gondolni.

Pontos műszaki adatokat egyelőre nem ismerünk, de a kompresszióviszony állítólag 13,5:1 lesz, szemben például a Yamaha MT-09 háromhengeresének 11,5:1 vagy éppen a Triumph Speed Triple 1050-esének 12,92:1 értékével. Emellett pedig azt is sejteni lehet, hogy a 650-es nem csupán a literes blokk butított változata lesz, hanem egy teljesen különálló fejlesztés.

A Zontest a közelmúltban sok kritika érte, amiért megálltak 310 köbcentinél, és nem volt például 500-as gépük. Most azonban egy nagy ugrással ki is hagyják ezt a köztes lépcsőt, és azonnal magasabb osztályban folytatnák. Ha elkészülnek, a jelenlegi kínálatukból kiindulva jó eséllyel többféle gépnél is használják majd az új háromhengereseket, a nakedektől a túraendurókig.