Akita: nem csak ugatja a stílust

2021.07.15. 12:00

Úgy tűnik, a retró stílusú motorok piacán akkora a pörgés, hogy látszólag soha nem akar lecsengeni ez a divat. Na, nem mintha baj lenne, az én szívemhez például közel állnak a klasszikus megjelenésű gépek, különösen ha a megvalósítás is minőségi. Most a brit Mutt Motorcycles mutatott be egy újabb modellt: az Akita 125-öt.

A nyolcadliteres Akita a hatvanas évek gépeitől kölcsönöz stíluselemeket. Ilyenek a küllős kerekek a 18 colos, bütykös-ballonos gumikkal, a szimpla kerek lámpa, a műszeregység, vagy éppen a minimalista dizájn összességében. A színeket se gondolták túl: ezüstszürke és matt fekete választható.

Az Akitát egy négyütemű, egyhengeres, léghűtésű 125-ös blokk hajtja, Delphi befecskendezéssel. 12 lóerős, maximális nyomatéka pedig 10 newtonméter, így kezdőmotornak is ideális lehet. Ötfokozatú váltót kapcsolgathatunk, a végsebesség 110 km/h körül alakul.

Árban igyekeztek jócskán a nemrég bemutatott Yamaha XSR125 alá belőni, így 3495 fontos árlistát kapott. Ez átszámolva 1,5 millió forintnak felel meg, de nyilván egy az egyben nem vethető össze az XSR 1,7 milliós magyarországi árával.